Legale Kansspelen in Nederland

Speel in het online casino, poker en sportweddenschappen op websites die goedgekeurd zijn door de Nederlandse Kansspelautoriteit

Legale Kansspelen in Nederland

De waarde van een vergunning voor het aanbieden van kansspelen in Nederland

13 december 2021

Er bestaat een grote kans dat je de afgelopen maanden nieuws in verband met de markt voor online kansspelen in Nederland hebt langs zien komen op televisie, op social media, of ergens anders. De Nederlandse gokmarkt is dan ook een hot topic sinds deze op 1 oktober van dit jaar officieel geopend werd. Aan de hand van de nieuwe Wet Kansspelen op afstand, oftewel de Wet Koa, is de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) verantwoordelijk voor de regulering van de markt, evenals voor de handhaving ervan.
De reden om welke deze ontwikkelingen zo'n enorme impact hebben gehad op de markt voor online gokken in Nederland is dat er, op basis van de Wet Koa, nu een officieel en wettelijk bepaald verschil gemaakt kan worden tussen legale en illegale gokwebsites in Nederland. De Kansspelautoriteit kan vergunningen voor het aanbieden van online kansspelen in Nederland uitdelen aan gokbedrijven, zodat deze legaal kunnen opereren op Nederlands grondgebied. De organisatie kan echter ook een aanvraag voor een vergunning weigeren, waardoor het illegaal is en blijft voor het vragende gokbedrijf om diensten aan te bieden aan Nederlandse spelers. Doen ze dit toch, dan lopen ze het risico op aanzienlijke geldboetes en strafrechtelijke vervolging.

Het is dan ook niet zo vreemd dat de Ksa in aanloop naar de eerste ronde van vergunningen, waarbij de organisatie om te beginnen tien vergunningen voor het aanbieden van kansspelen in Nederland uitdeelde, bij wijze van spreke een beetje werd overspoeld met aanvragen. Naar verluidt ontvingen ze meer dan vijftig aanvragen. Daarnaast probeert een hele rits aan bedrijven en gokwebsites zonder vergunning toch de nieuwe regelgeving te omzeilen en alsnog geld te verdienen aan Nederlandse spelers, ondanks de eerder vermelde en zeer serieuze risico's.

De overvloed aan aanvragen voor een vergunning en het feit dat veel bedrijven zonder vergunning het toch riskeren om online kansspelen in Nederland aan te bieden doen vermoeden dat er heel wat geld rondgaat op de Nederlandse gokmarkt. Genoeg, in ieder geval, om flink te investeren in het proberen verkrijgen van een vergunning of om het risico op vervolging als acceptabel te beschouwen.

Bijna een miljoen spelers en een klein fortuin aan inzetten

Dit is een belangrijke, maar tegelijkertijd hele lastige vraag, net omdat de markt voor online gokken in Nederland pas enkele maanden gereguleerd is. Tot die tijd waren in principe alle online kansspelen in Nederland illegaal, alleen werden ze gedoogd door de overheid. In andere woorden, er bestond nog geen sluitende wetgeving, waardoor het simpelweg bijna onmogelijk was voor de autoriteiten om op te treden tegen “illegale” aanbieders. Wat was immers de definitie van “illegale aanbieder van online kansspelen in Nederland” op basis van welke actie kon worden ondernemen?

Als gevolg van dit gebrek aan regulatie wat betreft online gokken in Nederland zijn er ook heel weinig officiële cijfers en statistieken bekend. Wat betreft het aantal spelers betreft, schat de Kansspelautoriteit er jaarlijks zo'n 800.000 Nederlanders een gokje waagde op één van de vele illegale gokwebsites die actief waren op de Nederlandse gokmarkt. Verschillende van die websites, waaronder Betcity.nl en Bet365, beschikken overigens over een vergunning tegenwoordig, maar zij hebben (nog) geen echte toelichting gegeven op dergelijke schattingen.

Dat geldt in grote mate ook voor de bedragen die jaarlijks worden ingezet door Nederlandse spelers. Net als voor het aantal actieve spelers, is het ook vrijwel onmogelijk om exact te achterhalen hoeveel geld er is vergokt, omdat daar simpelweg nog geen wetgeving en geen structuur voor bestonden voorafgaand aan 1 oktober van dit jaar. Experts uit de industrie schatten dat het totale bedrag rond de €500 miljoen schommelt, wat ook gelijk zou verklaren waarom er zo veel interesse is in de vergunningen voor het aanbieden van kansspelen in Nederland.

Beter inzicht in online kansspelen in Nederland

De regulering van de markt voor online gokken in Nederland vormt ook een zeer nodige oplossing voor dat probleem. Door een systeem van vergunningen kan de Kansspelautoriteit bepaalde voorwaarden stellen aan geïnteresseerde aanbieders, waaronder het verstrekken van speeldata. Het aandeel van het illegale gokaanbod in Nederland zal nooit helemaal nul worden, maar op deze manier krijgen de autoriteiten wel een veel beter inzicht in het gokgedrag van de gemiddelde Nederlandse gokker.
Dat is niet enkel belangrijk om economische redenen, maar ook om sociale redenen. Een onderzoek van de branchevereniging VNLOK (Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbieders) heeft aangetoond dat ongeveer een kwart van alle Nederlandse gokkers in 2020 wel eens financiële en/of andere problemen heeft gehad als gevolg van online gokken in Nederland. Daarom is ook Peter-Paul de Goeij, voorzitter van de Nederlandse Online Gambling Associatie, blij met de nieuwe wetgeving en het daarbij horende beleid. “Na de ingang van de nieuwe wet kijken we bijvoorbeeld naar de speelduur van spelers en de hoeveelheid geld die ze naar hun account overmaken. Dan moet er worden ingegrepen bij een speler waar het niet goed lijkt te gaan”, zegt hij in reactie op het onderzoek van de VNLOK.

 

Gok met mate!

Nieuws legale online sportweddenschappen in Nederland

Betcity.nl vanaf komend seizoen shirtsponsor van Vitesse

18 mei 2022 — Wat betreft de online kansspelen in Nederland was 1 oktober 2021 misschien wel de belangrijkste dag uit de historie van het online gokken in Nederland. Op die dag werd namelijk de destijds nieuwe W...

Betcity.nl verrast met 3 ex-profvoetballers als nieuwe brand ambassadors

9 mei 2022 — Ook als je zelf niet per se regelmatig bezig bent met online kansspelen in Nederland is de kans groot dat je is opgevallen dat het de laatste maanden een stuk meer over online gokken in Nederland g...

TOTO valt in de prijzen met sponsoring van Vandaag Inside

8 mei 2022 — Je zou het bijna vergeten, maar het is alweer meer dan een half jaar mogelijk om volledig legaal deel te nemen aan online kansspelen in Nederland. Afgezien van enkele kleine horten en storten bij ...

Moederbedrijf Unibet ziet omzet fors verlagen na vertrek uit Nederland

8 mei 2022 — Op 1 maart 2022 was het precies een half jaar geleden dat de markt voor de online kansspelen in Nederland officieel openging. Zes maanden eerder was namelijk de Wet Kansspelen op afstand (Wet Koa) ...

Al het nieuws van online sportweddenschappen in Nederland

© 2022 LEGAAL-KANSSPEL-NEDERLAND.NL - Rechten voorbehouden - Grafisch Six Design
Impressum - Privacy - Disclaimer - Verantwoord gokken - Contact
Legaal-Kansspel-Nederland.nl op Twitter   Legaal-Kansspel-Nederland.nl op Facebook   RSS Feed

Gokken kan verslavend zijn. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. Speel bewust 18+, loketkansspel.nl. Bel naar 0800-0220022.
Gokspelen zijn verboden voor minderjarigen.
De content op Legaal-Kansspel-Nederland.nl mag niet worden gedeeld met minderjarigen.

-18 Verantwoord Spelen