WEDDEN OP SPORT

LEGAAL KANSSPELSchrijf u in voor de nieuwsbrief

"De georganiseerde misdaad heeft het tennis ge´nfiltreerd."

05/12/2014

Als er niet snel iets gebeurt, dan zou het weleens goed mis kunnen gaan door corruptie in het tennis, zegt een integriteits-official. De tennissport is al gewaarschuwd en het is nu zaak dat er snel actie wordt ondernomen om te voorkomen dat georganiseerde criminele groepen het tennis infiltreren.

Chris Eaton, voormalig functionaris bij Interpol en integriteitsdirecteur van het International Centre for Sports Security, is van mening dat de Challenger Tour bijzonder kwetsbaar is. De Challenger Tour, één trede lager dan de belangrijkste ATP Tour keert relatief lage prijzengelden uit vergeleken met de grand slam-evenementen.

Match-fixing

Als het gaat om match-fixing zijn voetbal, cricket en tennis het populairst. “We weten dat de Challengers zwaar getarget worden door criminelen,” zegt Eaton. “Deze spelers gaan van toernooi naar toernooi en kunnen ieder moment doorbreken in de hoogste regionen. Als criminelen een deal met je sluiten, ligt het risico op de loer dat je aan ze vast zit voor de rest van je carrière. Let op mijn woorden, het gaat een keer knallen in het tennis.”

Eaton heeft overtuigend bewijs dat georganiseerde misdaadsyndicaten zich actief bezighouden met sportweddenschappen. Met als gevolg: corruptie en match-fixing. Ondanks de oprichting van de Tennis Integrity Unit (2008), die spelers en officials inlicht over de gevaren en sancties bij het overtreden van de regels, gaat het volgens Eaton niet de goede kant op.

Rol voor de overheid

“De tennissport gaat ervan uit dat de oplossing ligt in het toezicht houden op sportweddenschappen, dus zeggen ze: laten we de spelers kennis bijbrengen en begeleiden. Maar dat is slechts een eerste stap. Wat nodig is is: een breed onderzoek, supervisie, spelers op de proef stellen, willekeurige controles van scheidsrechters etc. Daar heb je professionals voor nodig en die zijn er niet in de sport. Daar ligt een rol weggelegd voor de overheid.”

Eaton vervolgt: “De overheid moet ophouden zich zorgen te maken om de sport. Ze zou haar pijlen moeten richten op de georganiseerde misdaad en de sportweddenschappen. Pak het probleem bij de wortel aan en stop de geldstromen, die komen voort uit sportweddenschappen. Match-fixing daar weer een gevolg van.”

Ter vergelijking: Novak Djokovic en Petra Kvitova wonnen beiden £1,76 miljoen op Wimbledon in juli en de hoogste prijzen bij de Challenger Tour bedragen iets meer dan £12.000. Neem James Ward bijvoorbeeld, 107e op de wereldranglijst. Hij is nummer 2 in Groot-Brittanië, na Andy Murray. Hij bereikte 2 Challenger Tour-finales en won daarmee £5,411. Bij de Futures Tour, een andere professionele competitie ontvangen winnaars ongeveer £1.000, nauwelijks voldoende om hun uitgaven te dekken.

Prijzengeld verhogen

Het verhogen van het prijzengeld is volgens Eaton een goed begin. "Het is een deel van de oplossing," zei hij. "Een sport of een bedrijf is beter beschermd als mensen beter betaald worden.”

De directeur van de Association of Tennis Professionals, Chris Kermode, onderschrijft dat de ATP “volledig toegewijd is om bij te dragen aan een corruptie-vrije sport”. Hij vindt het verhogen van prijzengeld in de Challenger Tour en andere lagere ATP-tennistoernooien een goed idee. "De dreiging van corruptie bestaat in alle sporten, dat is de realiteit. Het is iets dat we zeer serieus nemen en we zijn continu bezig onze leden te wijzen op de risico's en de gevolgen ervan,” zegt de ATP in een verklaring.

Live gestreamde-wedstrijden

Steeds meer gokbedrijven bieden de wedstrijden ‘real time’ aan via internet. Door de toename van het aantal live gestreamde wedstrijden wordt een wereld van mogelijkheden voor criminelen opengesteld. Doelbewust een game in een wedstrijd verliezen, lijkt voor een een naïve speler misschien geen ‘big deal’, maar illegale gokkers kunnen er fortuinen mee verdienen, zeker als de weddenschap deel is van een ‘accumulator’. Dat is een reeks weddenschappen waarbij de winst steeds de inzet van de volgende wordt.

Courtsiding

En dan is er nog een ander probleem: ‘courtsiding’. Dit is als iemand gegevens over een wedstrijd doorstuurt naar bedrijven of gokkers en zo de scores door een klein tijdsverschil eerder aankomen bij derden dan dat de uitslag live verschijnt bij internetgebruikers.

Handel met voorkennis

Als je voorkennis hebt van het resultaat van een weddenschap, dat is dat handel met voorkennis en strafbaar. “Van banken en beurshandelaren vinden we dat onacceptabel. Dat deze gokbedrijven ‘courtsiders’ naar een wedstrijd sturen en zo een tijdsvoordeel hebben van 3-5 seconden ten opzichte van de gokkers. Dit is zuiver valsspel," zegt Eaton.

Bron: The Guardian

 
>> Al het algemeen nieuws van sportieve weddenschappen online in Nederland
 

Nieuws legale online sportweddenschappen in Nederland

03/02/2016 Unibet sluit sponsorovereenkomst met KNWU
De Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) heeft een nieuwe hoofdsponsor: Unibet. Beide partijen zijn – onder voorbehoud – een 4-jarig contract overeengekomen ter waarde van € 7 miljoen. Het gaat in ... Lees meer

Legaal Kansspel Nederland
21/12/2015 Akkoord coalitie over regelgeving sportweddenschappen
Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben een akkoord bereikt over de regelgeving voor (online) gokken op sportwedstrijden. Ze dienden 2 voorstellen in als onderdeel van het wetsvoorstel kansspelen. Strenge regels bij gokk... Lees meer

Legaal Kansspel Nederland
21/12/2015 Kansspeladvocaat bekritiseert nieuwe regels sportweddenschappen
Volgens Justin Franssen, kansspeladvocaat bij Kalff Katz & Franssen, zullen de nieuwe wijzigingen in het kanswetvoorstel een minimale impact hebben op de Nederlandse online gokmarkt. Regels moeten matchfixing tegenga... Lees meer

Legaal Kansspel Nederland
>> Al het nieuws van legale online weddenschappen in Nederland
 

  Home > Wedden op sport > Nieuws sportweddenschappen legaal in Nederland > "De georganiseerde misdaad heeft het tennis ge´nfiltreerd."