WEDDEN OP SPORT

LEGAAL KANSSPELSchrijf u in voor de nieuwsbrief

Akkoord coalitie over regelgeving sportweddenschappen

21/12/2015

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben een akkoord bereikt over de regelgeving voor (online) gokken op sportwedstrijden. Ze dienden 2 voorstellen in als onderdeel van het wetsvoorstel kansspelen.

Strenge regels bij gokken op sport

Om matchfixing te voorkomen, verbiedt het ene voorstel gokken op amateurwedstrijden en kleine spelelementen zoals het aantal gele kaarten en overtredingen van een speler. Die elementen zijn te makkelijk te manipuleren. Een wedje wagen op rust- of eindstanden wordt wel toegestaan. Het tweede voorstel van de regeringspartijen verplicht gokbedrijven om informatie over verdacht wedpatronen te melden aan de Kansspelautoriteit.

Zowel de landelijk overkoepelende sportorganisatie NOC*NSF als de KNVB, de Nederlandse voetbalbond, zijn tevreden met het voorstel.

Timing akkoord roept vragen op

Toch wekken het akkoord en de timing ervan vragen op. Zo beloofde Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, om “uiterlijk medio november” op de tweede vragenronde van de Tweede Kamer te reageren. Dat is echter nog steeds niet gebeurd. Het bereikte “akkoord” kan inhoudelijk bovendien op zijn minst zwak genoemd worden. De vraag is of dit akkoord er net nu kwam om af te zien van de verplichting om nieuwe vertragingen te melden bij de afdeling Veiligheid en Justitie.

“Een plan van niets”

Daar komt nog bij dat Ben van Rompuy, sportrechtonderzoeker van het Asser Instituut in Den Haag, beweert dat het voorgestelde verbod op kleine spelelementen waarschijnlijk zinloos is: "Als je nationale beperkingen oplegt, gaan mensen gewoon naar een buitenlandse website. In Spanje en Italië zijn dergelijke verboden om die reden mislukt.” Een “plan van niets”, vindt Van Rompuy de nieuwe voorstellen.

Eric Konings, integriteitsmanager van Unibet, meent bovendien dat gokbedrijven nauwer betrokken moeten worden bij de bestrijding van matchfixing. “In Groot-Brittannië werken overheid, sportbonden en de kansspelindustrie wel samen, en daar kan een melding direct een strafrechtelijk vervolg krijgen”, aldus Konings.

Bron: eGaming Review

 
>> Al het algemeen nieuws van sportieve weddenschappen online in Nederland
 

Nieuws legale online sportweddenschappen in Nederland

03/02/2016 Unibet sluit sponsorovereenkomst met KNWU
De Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) heeft een nieuwe hoofdsponsor: Unibet. Beide partijen zijn – onder voorbehoud – een 4-jarig contract overeengekomen ter waarde van € 7 miljoen. Het gaat in ... Lees meer

Legaal Kansspel Nederland
21/12/2015 Akkoord coalitie over regelgeving sportweddenschappen
Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben een akkoord bereikt over de regelgeving voor (online) gokken op sportwedstrijden. Ze dienden 2 voorstellen in als onderdeel van het wetsvoorstel kansspelen. Strenge regels bij gokk... Lees meer

Legaal Kansspel Nederland
21/12/2015 Kansspeladvocaat bekritiseert nieuwe regels sportweddenschappen
Volgens Justin Franssen, kansspeladvocaat bij Kalff Katz & Franssen, zullen de nieuwe wijzigingen in het kanswetvoorstel een minimale impact hebben op de Nederlandse online gokmarkt. Regels moeten matchfixing tegenga... Lees meer

Legaal Kansspel Nederland
>> Al het nieuws van legale online weddenschappen in Nederland
 

  Home > Wedden op sport > Nieuws sportweddenschappen legaal in Nederland > Akkoord coalitie over regelgeving sportweddenschappen